AKTUELNO

Radovi na rekonstrcukciji centralnog gradskog trga, Trga republike, počeli su danas, a njihova vrednost je 922 miliona dinara.

Radovi će trajati 420 dana, a izvodiće se u dve faze, prva do 1. marta naredne godine, kada će se uređivati sam trg, i druga, nakon toga.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić u prvoj fazi, do 1. marta saobraćaj će se odvijati nesmetano, ali će u drugoj biti privremeno zaustavljan, kako budu tekli radovi.

Foto: Tanjug

- Trg republike će biti formiran kao pravi gradski trg, biće postavljene granitne ploče, uklonjene žardinjere koje smetaju, kao i oko 150 fizičkih prepreka na samom trgu  - rekao je Vesić.

On je pojasnio da radovi neće obuhvatiti samo trg, već i Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu skoro do početka Terazija, Francusku ulicu ispod Narodnog pozorišta, kao i Vasinu do zgrade Narodnog muzeja.

Foto: Tanjug

Biće formirano nekoliko novih drvoreda, duž Kolarčeve, Makedonske, kao i prema "Staklencu", što će, kaže, biti uvod u izgradnju zgrade Opere i Baleta, koji će se naći na mestu sadašnjeg tržni centra.

Takođe, na trgu će drugačijim kamenom biti obeležena dva mesta - prostror gde se nalazila čuvena Stambol kapija, kao i mesto gde su sahranjeni Crvenoarmejci, koji su oslobađali Beograd, a čiji su posmrtni ostaci prebaceni na Groblje oslobodilaca Beograda.

Foto: Tanjug

Vesić je podvukao da će se raditi 24 sata, a da će građani moći da vide kako teku radovi u svakom momentu na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište, jer su na gradilištu postavljene kamere.

- Očekujem da kompanija 'Štrabag', koja je dobila posao, uradi sve na vreme. Oni imaju veliko iskustvo, a ovde je sve pod zaštitom - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

#Trg republike

'